16 marca 2011

GULASZ Z SERC DROBIOWYCH

Wiem, że niektórych sama myśl o podrobach lekko otrząsa... W moim domu rodzinnym jadało się praktycznie wszystko. Dla mnie niektóre z podrobów są często lepsze niż niejedno mięso. Serduszka kurczaka to jeden z ulubionych przysmaków moich dzieci. Robi się je bardzo prosto, jeśli ktoś nie próbował naprawdę polecam. Można podać z dowolną kaszą, bagietką lub ziemniakami. Dzisiaj serduszka zostały podane z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem

Gulasz z serc drobiowych - Laura
 SKŁADNIKI:
  • 1 kg serduszek z kurczaka (sporo odpada przy czyszczeniu)
  • 1 duża cebula (lub dwie mniejsze)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz
Serduszka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i żył (najłatwiej jest to robić małym nożykiem). Opłukać i odsączyć na sicie. Cebule obrać, pokroić w kostkę i oprószyć solą.

Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić serduszka i obsmażyć. Dodać cebulę, smażyć jeszcze chwilę, tak aby cebula się zeszkliła. Wlać bulion, doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości serduszek (ewentualnie podlać wodą). 

Mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos.

Reakcje:

14 komentarzy:

  1. dzis kupi łam kg i własnie szukam przepisu na inspirację..Moze Twój..lubie podroby i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja je dodatkowo obgotowuje by pozbyć się zapachu i nadmiaru tłuszczu

    OdpowiedzUsuń
  3. na koniec dodaję czosnek i koperek, palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dokładam jeszcze 4 ząbki czosnku.

    OdpowiedzUsuń
  5. śmietana 30 czosnek i świeży koper po prostu yyyyyyyyyyyymiodzio pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny, prosty przepis - dzieki

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez często robię serca. Obgotowuję je jednak wcześniej 2 razy.

    OdpowiedzUsuń
  8. łatwo,smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja dodaję zupę zimową całą paczkę mrożonki.do tego majeranek i koper

    OdpowiedzUsuń
  10. Hello I am so delighted I found your weblog, I really found you by accident, while I was researching on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a marvelous
    post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t
    have time to read through it all at the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
    much more, Please do keep up the awesome b.

    Feel free to visit my homepage - careington 500 dental plan

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne :) właśnie takie robiła moja mama mmmm... palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja używam jeszcze majeranku i suszonego lubczyku, nadaje niesamowity smak.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.


Jestem przeciwniczką weryfikacji obrazkowej w komentarzach, ale niestety to co SPAM zaczął wyprawiać z moimi kontami spowodowało, że sięgnęłam po to narzędzie. Przepraszam.